skip to Main Content
5 Jaar Mac App Store, Op Naar Vernieuwing.

5 jaar Mac App Store, op naar vernieuwing.

De Mac App Store is 5 jaar oud. Op 6 januari 2011 introduceerde Apple de softwarewinkel voor Mac als update 10.6.6 voor OS X Snow Leopard. De Mac App Store kende een vliegende start met meer dan 1000 apps en 1 miljoen downloads op dag één.

Steve Jobs zei destijds in het persbericht: “We denken dat gebruikers deze innovatieve nieuwe manier om apps te vinden en te kopen met open armen zullen ontvangen.” Hoe staat er 5 jaar later voor?

Gemak centraal

Voor gebruikers van de Mac App Store is gemak een belangrijk punt. Alle apps zijn gekoppeld aan een Apple ID en kunnen onbeperkt opnieuw geïnstalleerd worden. Updates worden centraal geregeld en er is geen gedoe meer met licentiecodes of updatepaketten van websites van ontwikkelaars bij elkaar sprokkelen. Ook Apple plaatste eigen apps in de Mac App Store.

Vroege successen

Slechts 20 dagen na de start van de Mac App Store kondigde Pixelmator aan een miljoen dollar opgehaald te hebben. Dankzij de Mac App Store kon de nog steeds uitstekende app gretig uit de ruif van Photoshop eten. De maker van mail-app Sparrow was ook enthousiast en zag 98 procent van zijn verkopen uit de Mac App Store komen.

Helikopterspel Chopper 2 zorgde voor reuring door de iPhone als controller voor de Mac-versie van zijn spel te gebruiken

Vijf jaar later

Hoewel de Mac App Store op een opgefriste layout na in vijf naar maar weinig veranderd is, blijft het voor consumenten de meest aangename manier om software voor OS X te kopen. Toch ontstonden er in 2015 twijfels over de populariteit van de Mac App Store toen een ontwikkelaar met nog geen 60verkopen op 8 in de top 10 populairste betaalde apps binnenkwam.

Ontwikkelaars verweten Apple de laatste tijd dat de Mac App Store als stiefkindje naast de iOS App Store wordt behandeld. Er kwam veel kritiek op het ontbreken van de mogelijkheid om apps te testen met TestFlight. Verschillende ontwikkelaars haalden hun apps zelfs uit de store omdat sandboxing te beperkt was, de store geen upgrade prijzen kent en het goedkeuren van updates soms wel 30 dagen duurde.

Oude rot, frisse wind

Worden de komende vijf jaar ook weer positief voor ontwikkelaars? Sinds kort heeft Phil Schiller totale zeggenschap over de App stores. Schiller is een oude rot in het vak en heeft altijd goede relaties met Mac-ontwikkelaars onderhouden. Hij moet als geen ander in staat zijn om constructief om te gaan met de grotendeels terechte kritiek. Op naar 5 vernieuwende jaren!
(Bron: http://www.onemorething.nl/2016/01/5-jaar-mac-app-store-op-naar-vernieuwing/)

Back To Top